Születtem, Kecskeméten

Az est programjának gerincét Kodály egyik legjelentősebb művének részletei képzik. A Színházi nyitány a Háry János daljáték bevezetőjének, igen ritkán játszott koncertváltozata, a két kórus tétel, valamint az estet záró Intermezzo szintén ennek a műnek, talán legnépszerűbb tételei.

Kodály alkotói korszakának kései, 1959-ben készült Mónár Anna balladájának szólistája, a nemzetközi rangú Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő Meláth Andrea.

--" Galántán töltötte a szerző gyermekkora legszebb hét esztendejét. Híres volt ekkor a galántai banda, Mihók prímás alatt. De még híresebb lehetett száz évvel azelőtt. 1800 táján Bécsben több füzet magyar tánc jelent meg. Egyiknek címe így jelöli meg forrását: "von verschidenen Zigeunern aus Galantha". Ma már hírmondó sem maradt belőlük. Hadd folytassa ez a kis mű a régi galántai hagyományt."
Kodály Zoltán írja ezt a Galántai táncok partitúrájának címlapján. Ez a nagyszabású táncköltemény valójában vérbő verbunkos muzsika, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. Ahogy ebben a műben, úgy a Magyar rondóban is népi tánc dallamokat dolgozott fel a szerző. Ezt a gyökeret mutatja be az előadás Csík János és barátai, valamint a Kecskemét Táncegyüttes közreműködésével.

Kodály művészetének talán legkiemelkedőbb műfajából, az a capella kórusokból ad ízelítőt az Ars Nova Énekegyüttes, Kiss Katalin vezetésével.

A Kállai kettős megszólaltatására, megelevenítésére pedig a teljes előadó apparátus összefogásával kerül sor.


A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kiemelt feladatának tekinti Kodály Zoltán zenekari műveinek repertoárján tartását, és e remekművekkel való találkozások által megélt élmények, - közönséggel történő mind többszöri - megosztását. A kettős jubileum számos alkalmat teremt ezekre a találkozásokra. Mind a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, mind pedig a Kodály Fesztivál lehetőséget adott erre. De az elkövetkező időszak is ennek az ünnepi jellegnek jegyében történik.  Ennek szép példája, hogy Kodály szülővárosának nagy múltú együttese, a Kecskemét Táncegyüttessel együtt novemberben galántai vendégszereplésre készül.

Közreműködnek: Meláth Andrea, Csík János, Szokolai Dongó Balázs, Kunos Tamás, Bartók József, az Ars Nova Énekegyüttes és a Kecskeméti Fesztiválkórus (művészeti vezető: Kiss Katalin) a  Kecskemét Táncegyüttes (művészeti vezetők: Lukácsné Haránt Eszter, Lukács László és Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Gerhát László

 

Műsor:

Kodály Zoltán: Színházi nyitány

  Mónár Anna –ballada

  Galántai táncok

 

  Magyar Rondó

  Részletek a Háry János című daljátékból ( Rutén lányok, Elment a két lány)

  Kállai kettős 

Köszöntőt mond: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei jogú Város polgármestere.

Partnereink

  
Lambda Systeme